2018. AUGUSZTUS 10-12. AMSTERDAM

Egy világkiállítás mindig csemege. Tenyésztőknek, kiállítóknak, látogatóknak egyaránt. És mindig tartogat meglepetést. Nem voltak előzetesen nagy elvárásaink - bár mi mindig mindenhova győzni megyünk, most sem gondolkodtunk sokat csak mentünk és tettük a dolgunkat - mint máskor is.

A Világkiállítás Best In Show-ja több mint 40 000 kutya közül nyert

Szerdán már hajnalban elmentünk Melindával, Zsozsóval, Ariellel, Joyyal és Sweetievel és estére fel is értünk Hollandia fővárosába mert azért az 1200 km kivesz belőlünk és a kutyákból is jó sokat. Csütörtökön amíg mi bejártuk Amszterdam utcáit jobbról ballról addig kutyáink a szállodában pihentek. Szuper helyünk volt a reptér melletti Best Western Plusban: a szoba, az étterem a környék nagyon rendbe volt, hatalmas rétek, csatornák, hidak, nyulak, közel a tenger így nagyokat sétáltunk.

Pénteken kora reggel érkeztünk a kiállításra és jól tettük mert így volt még parkolóhely és időben be tudtunk jutni a ringekhez, ahol jó helyet sikerült magunknak találni. A colliekat két, nem egymás melletti ringben bírálták, az egyikben Myriam Vermiere belga bírónő kezdett 9 órakor a bébi, kölyök, fiatal osztályokkal, a másikban 11 óra után Korózs-Papp Judit a növendék, nyílt, champion és veterán osztályokkal.

A Fiatal szukák osztálya a legnagyobb nevezési létszámú volt. Sweetie életében először volt kiállítva, alig töltötte be a 9. hónapját, soha előtte még csak nem is járt csarnokban. Sok ember, sok kutya, hangzavar, padló. De semmi nem hatotta meg, próbáltam állítani de rájöttem felesleges küzdenem vele mert minden mással el van foglalva, annyira új és annyira érdekes neki és amúgy is tökéletesen áll, figyel és mutatja magát. Nagyon vidáman mozgott, nyoma se látszott rajta a hosszú útnak, kifejezetten élvezte a körben töltött idő minden percét.

Arielt tenyésztője, John vitte be. Széles mosollyal nyugtáztam amikor tökéletesen megállt, fülei fönt, minden pillanatban Johnra koncentrált és ő is könnyedén és vidáman mozgott. Tudtam hogy rengeteg munkám és gyakorlásom van benne. Tudtam mennyit mentünk, sétáltunk, futottunk együtt az elmúlt 8 hónapban. Tudtam hogy rengeteg időt és energiát fektettem bele hogy ő most itt és így működjön - nem velem, hanem a tenyésztőjével. És működött. Pont úgy ahogy én tanítottam, ahogy elvártam tőle. Büszke voltam rá.

Szűkítés, szűkítés, szűkítés. A végén már csak ketten maradtunk. John és én. A saját kutyám és a saját tenyésztésem. Már mindegy volt ki nyer. Mindegy volt mi a sorrend, így is, úgy is jó volt. Felfoghatatlan, boldog érzés, eszméletlen mámor. Álltunk egymás mellett, startszám szerint előbb én aztán John, és akkor ment a fütty amivel hívni szoktam őket. És akkor Ariel füle még feljebb jött és a bírónő már lépett is oda hozzá és nyújtotta a kezét - Ariel a 2018-as Fiatal Világgyőztes Szuka!!

Fantasztikus érzés volt! Egy életre beleégett az agyamba!

Hab volt a tortán a junior kan és junior szuka világgyőztesek összevetése, ahol számomra is egyértelműen Ariel lett a Best Junior!

A második legnagyobb osztály volt a champion szukák osztálya. Nagy nevekkel, híres, többszörös győztes kutyákkal. Joy pedig ott állt köztük 28 hónaposan. És megcsinálta. Verhetetlen volt mozgásban - mint mindig. Csodálatosan mutatta magát, állt figyelt és ment könnyedén, hatalmas tolóerővel úgy ahogy minden collienak kellene. Kora miatt nem volt igazán szőrben de a nyílt osztályt nyert olasz szuka mögött így is ő kapta a Reserve CAC és Reserve CACIB címeket is. Kimondhatatlanul boldog vagyok, óriási élmény volt számunkra ez a nap!

Szívből gratulálok minden győztesnek, minden résztvevőnek, külön a magyar kutyáknak és gazdáiknak!

Hálás vagyok és nagy nagy köszönet a bírónőknek kiváló munkájukért, amiért ilyen nagyra értékelték kutyáimat, családomnak a rengeteg támogatásért, barátaimnak a sok sok szurkolásért!

Köszönöm Khreisi Amira csodás munkádat, te vagy a Világ Legjobb Kozmetikusa! Kutyáink a Zanni termékeivel készültek fel.

Szuperek vagytok!

 

Results:    https://wds2018.com/entries-and-statistics/

 

Képek a Világkiállításról:

BOB és BOS collie rough

CACIB és RESERVE CACIB szukák