Angol verzióhoz kattins ide!

Hosszúszőrű Collie

FCI Standard Nr. 156 / 1988.10.19


Ez a szép gold-sable szuka tökéletesen bemutatja a fajtára jellemző méltóságteljes testtartást.

SZÁRMAZÁS: Nagy Britannia

ALKALMAZÁS: juhászkutya

FCI CSOPORTBEOSZTÁS: I-es fajtacsoport, pásztor- és juhászkutyák

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS:
Méltóságteljes, nagyon szép, harmonikus testfelépítéssel rendelkezõ kutya.

JELLEM:
Igen barátságos, jó idegzetű, nem agresszív.

FEJ:
A fejforma igen fontos ennél a fajtánál. Felülről és oldalról nézve egy tompaszöghöz hasonlítható, sima oldal vonalakkal. A koponya a fülek illesztésétől az orrhegyig elkeskenyedő, anélkül, hogy a fang hegyesnek tűnne. Felülről nézve a koponyatető és a fang párhuzamos, egyenes, egyforma hosszúságú. Az arcorri rész tövénél enyhe, de észrevehető stop található. A fang kerekded, tompa, soha nem lehet szögletes. Az állkapocs erőteljes, jól formált. Az orrtükör általában fekete.

SZEMEK:
A szemek nagyon fontosak, ezek adják a kutya kedves tekintetét. Középnagy, kissé ferdén elhelyezkedõ, mandulavágású, sötét barna színû. Kivétel a blue merle színváltozat, melynél előfordul, hogy egy, vagy mindkét szem kék, vagy kékes. Tekintete intelligens, élénk és éber.

FÜLEK:
Kicsik, se nem túl közel, se nem túl távol tűzöttek. Nyugalmi állapotban hátrafekszik, de amint a kutya érdeklődni kezd, előre állított. Kb. a fül kétharmada egyenesen áll, a felső harmad megtörik, természetes úton előre felé, a törésvonal alá.Ez a gyönyörű dark-sable kan a sable szín sötét változatát szemlélteti

FANG/FOGAZAT:
Jó nagyságú fogak, jellemző az erőteljes állkapocs, melyben erős és teljes fogazat helyezkedik el. Ollós harapás kívánatos. A felső fogsor szorosan zár az alsó fogsorra. A fogak merőlegesen helyezkednek el az állkapocsban.

NYAK:
Jól izmolt, erőteljes, mérsékelten hosszú, szépen ívelt.

TÖRZS:
Valamivel hosszabb, mint a marmagasság. Feszes hát, enyhén ívelt ágyékkal. Jól ívelt bordák és mély mellkas jellemző, és a mellkas a vállak mögött eléggé széles.

MELLSŐ VÉGTAGOK:
A lapockák ferdén illesztettek és jól szögeltek. A mellső lábak egyenesek és jól izmoltak. A könyök testhez simuló, se nem kifelé, se nem befelé forduló. A végtagok mérsékelten erős csontozattal rendelkeznek.

HÁTULSÓ VÉGTAGOK:
Jól izmolt felső combok. Az alsó comb száraz és inas, a térd ízület jól szögelt. A csánkok mélyen illesztettek és erőteljesek.

MANCSOK:
Oválisak, vastag talppárnákkal. A mancsok zártak, az ujjak a mellső végtagokon jól, a hátulsókon kevésbé íveltek.


A tricolor szín kicsit rideg hatást adot a collienak, de jól kiemeli a kutya eleganciáját.

FAROK:
Hosszú, csánkig érő. Nyugalmi állapotban mélyen hordott, a farok vége enyhén visszahajló. Akcióban lehet magasabban hordott, de soha nem a hátára hajló.

MOZGÁS:
A fajta mozgása igen karakterisztikus. Egy jó felépítésű kutyánál a könyökök soha nem fordulnak kifelé, mégis mozgásban a mellső mancsok egymáshoz közelinek tűnnek. A keresztező, vagy a guruló járásmód nem kívánatos. Hátulról nézve a végtagok és a csánkok párhuzamosak, de talajon nem állnak szűken. Oldalról nézve a mozgás térölelő, erős végtagokkal és erőteljes hátsó toló erővel.

SZŐRTAKARÓ:
Nagyon tömött. A fedőszőr sima, tapintása kemény, míg az aljszőrzet puha, nagyon tömött, szinte elrejti a bőrt. A sörény és a gallér igen dús. A maszk és az arc szőrzete sima és rövid. A fülek végén a szőr szintén sima és rövid, ugyanakkor a fültűzés felé egyre dúsul. A mellső végtagokon zászlókkal, a hátulsó végtagokon a csánk fölött dús szőrzettel rendelkezik, míg a csánk alatti részen szintén rövid és sima a szőrzet. A farok dús szőrrel borított.

SZÍN:
Három elismert szín létezik: a coboly-fehér, a tricolor és a blue-merle.

Cobolyszín: Az arany minden árnyalata, egészen a világostól az érett mahagóniig, vagy satírozott cobolyszín. Nem kívánatos a szalma vagy krémszín.

Tricolor: Leginkább fekete, érett vörös jegyekkel a fejeken és a végtagokon. Rozsdás árnyalatok a fedőszőrzetben nem kívánatosak.


A blue-merle a legősibb szín. A fekete, kék, vörös és fehér színek kombinációja adja ezt a pompás összhatást. Egy régi skót balladában írták, hogy ez a szín olyan, mint lovag a hold fényében.

Blue-merle: Leginkább ezüstös kék, fekete foltokkal, vagy márványos fekete jegyekkel. Érett vörös jegyek kívánatosak, de ezek hiánya nem büntetendő. Nem kívánatosak a nagy fekete foltok, a palaszürke szín vagy a rozsdás árnyalat a fedőszőrben, vagy akár az aljszőrzetben.

Fehér jegyek: Ezek a jegyek a felsorolt színekben megtalálhatóak. A legelőnyösebb a gallérnál (a gallér lehet részlegesen, vagy egészen fehér). Azon kívül fehér a mell, végtagok és mancsok, illetve a farkvég. A koponyán és az arcorron lehetséges egy fehér csík.

MAGASSÁG:
A marmagasság kanoknál 56-61 cm, szukáknál 51-56 cm

HIBÁK:
Minden eltérés a megengedettől, ami hibának tekintendő, és ennek megfelelően kell értékelni.
a lap tetejére