Kiállítási eredményeink // A Dragon Gold Collie tenyésztés története // Young Lady Vándorserleg


Tenyésztési irányelvek


Bebizonyosodott, a legjobb döntést hoztam, amikor 1987-ben a colliet választottam társul az életben.
A Nyitramenti kennel tulajdonosai, Léna és János segítő gondoskodása éveken át minőségi munkát eredményezett a Dragon Gold collieknál is, s egyre inkább igazolódni látszik a megalapozott, egészséges tenyésztés sikere.

Tenyésztésem egyik alapelve, hogy nem ismétlem a párosításokat.

A másik hogy nem szaporítok, mindig hagyok időt a szukáknak két alom között a regenerálódásra. Így mindig fejlett, erős, egészséges, jó idegrendszerű kölyköket hoznak a világra és nevelnek fel.
Törekszem kutyáimhoz mindig a legjobb párt választani, figyelembe véve, hogy a kan és a szuka saját jó tulajdonságait megtartsák, s azokat tovább vigyék, egymás gyengébb pontjait ellensúlyozzák, s a jó tulajdonságok ötvözete erényül szolgáljon utódaiknak.

Fontos továbbá, hogy a tenyésztésembe bevont kutyák CEA/PRA szemszűrésen, karakterteszteken, továbbá szakállatorvos által elvégzett diszplázia vizsgálaton eredményesen átesnek.

A tenyésztésem egyik legfontosabb célja, hogy az általam tenyésztett kutyák erős, jó felépítéssel, egészséges ízület és szalagrendszerrel rendelkezzenek.
Soha nem szabad elfelejteni, hogy a collie pásztorkutya - és elsősorban az, még ha néhányan többet visszük manapság kiállításokra, mint nyájat terelni.
Számomra fontos a kiváló mozgás, s alapkövetelmény, hogy mint terelő-pásztorkutya tudjon rendesen és egészségesen menni, futni, és ne holmi divat irányzatként csak egy hatalmas szőrgombóc legyen...

Tenyésztésemben szintén meghatározó egy kutya karaktere. A általam tenyésztésbe vont kutyák kiváló temperamentummal, az igazi, ősi collie-jellem megőrzésével rendelkeznek. Ezt bizonyítja a Hungária Collie-Sheltie-Corgie Klub által megrendezett karakterteszteken való kiváló részvétel, ahol még kennelem 7 hónapos kölyke is kitűnően szerepelt.
Colliejaim közül vannak akik munkakutyaként is megállják a helyüket, vagy agility versenyeken és terelő ösztönpróbán is sikeresen szerepelnek.

Az élet rengeteg élménnyel, csupa szép és jó dologgal ajándékozott meg - nemcsak engem, hanem a kennelemből származó kutyák tulajdonosait is. Büszke vagyok a munkámra, s minden tőlem származó kutyára.

Rengeteg sikert és még több egészséget, hosszú, boldog életet kívánok nekik, és gazdáiknak egyaránt, kívánom, legyenek egymásnak igaz, hű, odaadó társaik!