2019. március 9. Birmingham, The NEC

 

A Cruft's a világ egyik legrangosabb, legrégebbi, leghíresebb kiállítása. Mindig és mindig hatalmas élmény, akár kiállítóként, akár nézőként van itt az ember. Mi először 2005-ben, első magyarként voltunk itt és azóta is már jó pár alkalommal, és bár igen messze van, mégis mindig nagyon szívesen jövök. Ide nem lehet csak úgy nevezni, ide kell kvalifikáció, tengeren túliaknak - mint amilyenek mi vagyunk, kell előzetesen valami nagyot nyerni hogy egyáltalán mehessünk.

Nos mivel tavaly Ariel Fiatal Világgyőztes volt Amsterdamban, ez elég nagy győzelem volt ahhoz hogy nyugodt szívvel nevezzünk és induljunk neki az útnak. Régi jó barátaim a Nyitramenti kennelből, Balázsovits Elena is nevezett két kutyát.  Ketten, három kutyával nekivágtunk a hosszú útnak, s ahogy szoktunk, mentünk végig magyar - osztrák - német - holland - belga - francia határokon át, egészen míg Calaisból hajnalban végre áthajózunk Doverba majd folytattuk utunkat Anglia közepe felé. A szállásunk Coventryben, jó helyen és jó körülmények között volt. Minden volt a közelben: különféle boltok, benzinkút, reptér, és persze Birminghambe, a NEC-hez is gyorsan el tudtunk jutni.

A colliekat pénteken bírálták és mi siettünk mert a szukáknak korai bírálati kezdetek voltak, már 8 órakor elkezdődtek. A kiállításra összesen 258 collie rough volt nevezve, 108 kan és 150 szuka. Ez hatalmas mezőny, itthon még csak a töredékét sem látni ennyi kutyának. A kanokat Mr. J. Catliff, a szukákat Mrs. C. A. Smedley bírálták.  Ariel Yearling osztályban indult, az övék volt a legnagyobb mezőny, összesen 19-en voltak az osztályban. Tenyésztői, John és Caroline Tipper mindent megtettek a siker érdekében. Caroline még a bírálatok előtt a gondjaiba vette, bevetette az angol grooming minden fortélyát, igazított rajta néhányat hogy még gyönyörűbb legyen és nem hiába tette mert onnantól kezdve hogy John bevitte a körbe és felvezette, minden szempár rá szegeződött és magával ragadta a figyelmet. Fantasztikusan mozgott és ő akart is menni, állásban pedig csodálatosan mutatta magát így megérdemelten NYERTE MEG A YEARLING OSZTÁLYT!!!!!

Borzasztóan büszkék voltunk rá! A későbbiekben John Ariel nagynénjével megnyerte az Open osztályt is, így adott volt, hogy nekem kell őt a szuka összevetésben felvezetnem és ringbe szállni a CC-ért. Nos, Ariel annyira lenyűgözte a bírónőt, hogy egészen a legjobb 4 szuka közé meneteltünk és nagyon komoly esélyeink voltak a CC vagy a Res CC címekért. A CC végül az open osztály győztes angol champion Tiganlea Tinkerbell At Redvickihez került, a Res CC pedig a veterán osztály győztes ír champion Copamage Lily Langtreehez.

Léna is nagyszerű eredményeket ért el mindkét kutyájával. Castle's Queen Coco Chanel második lett Tink mögött a nyílt szukák mezőnyében, Nyitramenti Vesuvius Vulcano pedig 4. helyezett lett a nyílt kanok mezőnyében. Szívből gratulálunk nekik is!

Nagyon nagy siker ez, nagyon szép teljesítmény, szívből örülünk neki és annak is hogy a kör szélén sok sok ember, bírók, kiállítók, tenyésztők álltak, láttak minket és a végén csak jöttek és jöttek oda hozzánk és gratuláltak, s hallgattuk dícsérő szavaikat. Sokat jelent ez számomra. Fantasztikus nap volt, szívből kívánom hogy egyszer mindenki élje át!!

JWW, JCH, HDGY, Yearling Class Winner Cruft's 2019

Tiganlea Make Good Time "Ariel"

Thank you for the photo Kate Baker :-)

 

Ariel's write up on Cruft's 2019 by judge Mrs C Smedley

 

BOB, CC Bitch Tiganela Tinkerbell At Redvicki, CC Dog Ch Caronlea Lukin Black

 

Ariel winning Yearling class - photos by Elena Balazsovits

We are in LOVE :-)

Ariel is only 19 months old

Ariel, Coco, Vulkan - at Dover's white rocks

 

Cruft's nem csak egy kutya kiállítás a sok közül. Megannyi más kutyás program és verseny is van rajta, pl agility, flyball, dog dancing, munkakutya bemutatók, rendvédelmi és katonai bemutatók és persze fajtabemutatók, valamint rengeteg karitatív program. Ésszel szinte fel nem fogható menniységű a különféle kutya felszereléses stand ahol szinte mindent lehet kapni a pórázoktól a kutya kanapén át egészen a plüss állatokig, csak kapkodja az ember fejét merre menjen és hova nézze, pláne még mit is vegyen. A Cruft's szinte minden mozzanatát közvetíti a rádió és a televízió is, de elérhető interneten is.